Jump to content


Photo

Xcom Ce On Vista 32bit


76 replies to this topic

#51 monkeyspearfish

monkeyspearfish

    Rookie

  • New Forum Members
  • Pip
  • 0 posts

Posted 24 January 2009 - 08:11 AM

Even with the patch, turbo and affinity settings, it's still running too fast - I'm not sure if turbo is actually working

#52 Kwo

Kwo

    Rookie

  • New Forum Members
  • Pip
  • 0 posts

Posted 26 January 2009 - 02:03 PM

Okay, well I feel like a knob for having to ask any of this, since everyone seems to really know what they're talking about, but my love of classic games out-weighs my shame. I haven't beaten this black screen with sound at startup yet. Those of you who DID get it working on Vista, was it through DoxBox or something of the like, or just the exe icon straight off vista? I'm using 32-bit vista, if it matters.
When I ran Blade's Patch I got this...

C:\Windows\system32>mkdir c:\temp2

C:\Windows\system32>copy /y X-Com-Vista.sdb c:\temp2\X-Com-Vista.sbd
The system cannot find the file specified.

C:\Windows\system32>sdbinst.exe -q c:\temp2\X-Com-Vista.sdb

C:\Windows\system32>del c:\temp2\X-com-Vista.sdb
Could not find c:\temp2\X-Com-Vista.sdb

C:\Windows\system32>rmdir c:\temp2

C:\Windows\system32>pause
Press any key to continue...

Funny thing is that I can make the game work when I run Vista in safe mode, but there's no sound and the scrolling and game speed makes it relatively unplayable. I've read the other threads but what eludes me is where people got the game running to begin with...

#53 Kwo

Kwo

    Rookie

  • New Forum Members
  • Pip
  • 0 posts

Posted 26 January 2009 - 02:34 PM

whoop! nevermind, I'm a knob. I got it working. YOu guys rock, I'm so happy I can play it again I wanna cry

#54 monkeyspearfish

monkeyspearfish

    Rookie

  • New Forum Members
  • Pip
  • 0 posts

Posted 27 January 2009 - 04:27 AM

whoop! nevermind, I'm a knob. I got it working. YOu guys rock, I'm so happy I can play it again I wanna cry


Did you manage to get it running at normal speed? Are you using turbo?

#55 Outlawstar15a2

Outlawstar15a2

    Sergeant

  • Forum Members
  • PipPipPip
  • 33 posts

Posted 25 February 2009 - 08:00 AM

do a search I already posted how to get xcom apoc working with vista 64 any other game should work with it too

http://www.xcomufo.c...topic=242027667

No, I'm sorry to disappoint you, but it's IMPOSSIBLE to run the CE (Collector's Edition, aka Windows version) in dosbox. ;) Maybe my driver hint finding will help him, but dosbox, for sure, won't help (because it's running with DirectDraw).
Hey... maybe another idea would be to install the directx version X-COM uses... ;)

But thanks for the thread (your solution), it will come in handy for me... :)


Wanna bet? Because I just finished installing and configuring X-Com Apocalypse using DOSbox. You need to use DOSbox to play X-Com Apoc as well. TFTD AND UFO Can be installed easily with Vista since it uses Windows Installshield, however, after you install it DO NOT run it in compatibility mode. Just run it virgin you might need Fodder's load fixes but I didn't I got it to run. I have no idead how but I did. Had to uninstall it and then reinstall it.

#56 Michael Risley

Michael Risley

    Rookie

  • New Forum Members
  • Pip
  • 0 posts

Posted 27 March 2009 - 04:28 AM

This is the fix with a basic installer.
It only works if the file naming matches that of the X-Com Collectors Edition that I have (Terror From The Deep.exe and UFO Defense.exe)
It also requires Admin rights to install but will not work if you right click and say run as admin. you have to let UAC do it's job (assuming you have not turned it off)

Xcomutil is not the least bit compatible with this patch nor does it play well with vista's file virtualization. So I'm working on that next. It will be included in future versions of Xcomutil, assuming that it works as well for others as it does for me :)


-Blade FireLight



This patch really does work. Thanks a million BladeFireLight!

#57 trexx1990

trexx1990

    Rookie

  • New Forum Members
  • Pip
  • 0 posts

Posted 08 July 2009 - 05:43 PM

does Turbo actually even work for this game outside of the intercept screen? battlescape commanding is still completely jumpy even with turbo set to 1%.

anyone find a solution to this besides turbo and running it in Dosbox?

#58 Zombie

Zombie

    Colonel

  • Xenocide Creative-Text Departmen
  • 2,947 posts

Posted 08 July 2009 - 06:35 PM

I don't think that any of the conventional slowdown programs like Turbo or Mo-Slo will do anything other than take up space. At least, that's what I've noticed. ;)

- Zombie
The Mr. Grognard of X-COM

Zombie: Empirical data's your only man, when formulating a research plan.
A soldier's death is never in vain if it makes the formula more plain.
A few dozen make a better case for refining that third decimal place.
They call me Zombie because I don't sleep, as I slowly struggle to climb this heap,
of corpses, data points, and trials, but from the top - I'll see for miles!


#59 EtherImp

EtherImp

    Captain

  • Forum Members
  • PipPipPipPip
  • 189 posts

Posted 08 July 2009 - 08:19 PM

I'd be inclined to agree with Zombie.
Overwhelmed as one would be, placed in my position.
Such a heavy burden now to be the 'one'.
Born to bear and bring to all the details of our ending,
To write it down for all the world to see.

But I forgot my pen!

#60 koldcal

koldcal

    Rookie

  • New Forum Members
  • Pip
  • 0 posts

Posted 05 August 2009 - 09:44 AM

This is the fix with a basic installer.
It only works if the file naming matches that of the X-Com Collectors Edition that I have (Terror From The Deep.exe and UFO Defense.exe)
It also requires Admin rights to install but will not work if you right click and say run as admin. you have to let UAC do it's job (assuming you have not turned it off)

Xcomutil is not the least bit compatible with this patch nor does it play well with vista's file virtualization. So I'm working on that next. It will be included in future versions of Xcomutil, assuming that it works as well for others as it does for me :)


-Blade FireLight


brilliant! thank you very much

#61 xcomformatt

xcomformatt

    Rookie

  • New Forum Members
  • Pip
  • 0 posts

Posted 15 August 2009 - 06:47 PM

This is the fix with a basic installer.....[remainder edited]

-Blade FireLight



This patch really does work. Thanks a million BladeFireLight!

Dittos on that quote. THANKS! Decided to try to fire up the this old favorite using the UFOGold version I'd had on my XP machine. (Somewhere buried in my office I know I have a DOS version that can be Dos-Box'd, heaven knows where). Got intro music and black screen. Google, here, and minutes later fired up and working with Blade's patch. Scrolling on tactical battle screens was pretty unmanageable but adding Turbo and following the suggestions here about setting it and XCOM to only work on CPU0 of my quad core seem to have taken care of that. Thanks to all you guys for finding ways to keep the old beast alive, and props to Blade for the Vista compatibility!

#62 Sektoid

Sektoid

    Rookie

  • New Forum Members
  • Pip
  • 0 posts

Posted 23 August 2009 - 03:41 PM

Bladefirelight thank you thank you thank you it works perfect been wanting to play my old x-coms for quite a while :D

#63 pr23pr

pr23pr

    Rookie

  • New Forum Members
  • Pip
  • 0 posts

Posted 22 September 2009 - 07:09 AM

Vistafix works nicely on win7 build 7100 :)

#64 BladeFireLight

BladeFireLight

    Captain

  • Moderators
  • PipPipPipPip
  • 809 posts

Posted 23 October 2009 - 11:25 PM

I have an updated version that triggers UAC automatically and sets the processor affinity to CPU0.

-Blade FireLight
-------------------------------------------------------------------
Combat is very simple, there is a first place and second place, second place is laying face down in the mud, sometimes, so is first place.

#65 TheBeege

TheBeege

    Rookie

  • New Forum Members
  • Pip
  • 0 posts

Posted 29 October 2009 - 02:28 AM

Hey all,

First off, awesome that everyone's putting so much work into this. Amazing game, amazing people.

Thing is, I'm having issues. Worked fine awhile back with WinXP SP2 and my GeForce vid card. Since then, I've had to replace the vid card with an ATI Radeon and upgraded to Vista 32-bit.

First issue was the apparently common black screen with game still running. Saw something that said to turn down the hardware acceleration for DirectX, but the Catalyst drivers for my card disable access to change the hardware acceleration. Haven't figured out a way past that.
So I tried some patches here and there with little or no luck. I finally arrived at the patch BladeFireLight here just released. Works beautifully with one exception that I encountered with another patch: aerial encounters with UFO's are just skipped. I'm sure this has been fixed plenty of times by other already, but I haven't seen the solution.

Thanks.

EDIT::

Nevermind. Fixed! Should have listened to my elementary school teachers. Reading is good for you.

Dual core was the issue.

If anyone else encounters similar problems, the following works:
1) Get BladeFireLight's patch
2) Open Task Manager (right click Start toolbar or Ctrl Alt Delete) after opening X-COM, right click X-COM and set affinity for only CPU 0
3) If the affinity doesn't quite do it, grab Turbo.

Happy alien hunting! ^.^

Edited by TheBeege, 29 October 2009 - 02:51 AM.


#66 lordgregor

lordgregor

    Rookie

  • New Forum Members
  • Pip
  • 0 posts

Posted 09 November 2009 - 08:39 PM

This is the fix with a basic installer.
It only works if the file naming matches that of the X-Com Collectors Edition that I have (Terror From The Deep.exe and UFO Defense.exe)
It also requires Admin rights to install but will not work if you right click and say run as admin. you have to let UAC do it's job (assuming you have not turned it off)

Xcomutil is not the least bit compatible with this patch nor does it play well with vista's file virtualization. So I'm working on that next. It will be included in future versions of Xcomutil, assuming that it works as well for others as it does for me :)


-Blade FireLight

Dude, I don't normally reply on these things. But consider yourself a brilliant person.
I have been searching for a fix to this for a long time and this simple install made it work perfect.
Thank you.

#67 Uta Heinsch

Uta Heinsch

    Squaddie

  • Forum Members
  • PipPip
  • 7 posts

Posted 02 December 2009 - 05:01 PM

I have an updated version that triggers UAC automatically and sets the processor affinity to CPU0.

-Blade FireLight

This version works perfectly at correcting the graphics corruption I was getting with Win7 (x64). If only I could use UFO Extender with this, I'd be all set.

#68 bgordon70

bgordon70

    Rookie

  • New Forum Members
  • Pip
  • 0 posts

Posted 05 December 2009 - 05:05 PM

All I get is a black screen and accelerated intro music.

Has Any one goten Xcom CE working on Vista?

-Blade FireLight

I had the same problem, Vista 32, downloaded all the patches mentioned, etc, no luck whatsoever!! Finally paid my hard-earned money to Steam ($5) and it works perfectly!! :) Only 2 down sides: You have to be online to get the game going, and the tank/cannon always says "not enough rounds to equip tank" when you try to put it on the Skyranger. Even if you have 100 HWP Cannon rounds purchased and in stores. (I know, I wasted my money and did it!) :( Tank/Launcher works fine, though.

#69 Ripper

Ripper

    Rookie

  • New Forum Members
  • Pip
  • 0 posts

Posted 28 December 2009 - 03:10 PM

Hey guys,

i just installed Windows 7 x64 on my computer and have an issue with the Gold Edition of Ufo Defense.
I get the game started with the fix of Blade FireLight but the colours are kind of weird (the colours are inverted or something like this...). Does anyone get the same issue or maybe a solution of this?

Edit: Now it works, had an old version of the patch installed, deactivate it and applied the new one.
Works perfect and in a good speed, thanks for this great patch!!!

Edited by Ripper, 28 December 2009 - 03:17 PM.


#70 Ledeas

Ledeas

    Rookie

  • New Forum Members
  • Pip
  • 0 posts

Posted 30 December 2009 - 03:55 AM

ok,

First I get lost reading half the tech talk here, so mock me and move on :D If you can help I am grateful..

Second I downloaded the first patch and got

C:\Windows\system32>mkdir c:\temp2

C:\Windows\system32>copy /y X-Com-Vista.sdb c:\temp2\X-Com-Vista.sbd
The system cannot find the file specified.

C:\Windows\system32>sdbinst.exe -q c:\temp2\X-Com-Vista.sdb

C:\Windows\system32>del c:\temp2\X-com-Vista.sdb
Could not find c:\temp2\X-Com-Vista.sdb

C:\Windows\system32>rmdir c:\temp2

C:\Windows\system32>pause
Press any key to continue...


Third I used 2nd patch, got "this is for Vista and windows 7"

I am useing a) Vista 32 bit operating system B) pentium® 4 cpu 3.2 ghz

Fourth: DosBox was useless as far as I could tell.

I did read this thread and the other one, either I totally misunderstood something or failed (I accept both)

again, any help available would be gratefully.

I have the disk with the two XCom games (the computer calls it Gold) Sometimes old systems are best...

Later days

#71 BladeFireLight

BladeFireLight

    Captain

  • Moderators
  • PipPipPipPip
  • 809 posts

Posted 09 January 2010 - 12:26 AM

a quick work arround would be to extract the files using winrar. then run the command
sdbinst.exe -q X-Com-Vista.sdb
from the command prompt in the folder you extracted the files to.

I will look at the installer script and see if it's doing anything odd with the OS detection.
-------------------------------------------------------------------
Combat is very simple, there is a first place and second place, second place is laying face down in the mud, sometimes, so is first place.

#72 Chaoticag

Chaoticag

    Rookie

  • New Forum Members
  • Pip
  • 0 posts

Posted 11 January 2010 - 02:42 PM

sbinstal.exe doesn't come with the files in the Patch fix. It comes with an sdump.exe though. Also, which parts of the included batchfile need to be removed to skip the OS detection?

So far, X-Com has worked for me, but the mouse slows down and acts choppy, so I want to get this installed so I can get with the fun.

Edit:
Okay, figured this quick fix for now.

First, extract the fix. Next, right click the vistapatch.bat file and click edit. Notepad should open up.

In the third block of text, change the bit that says "not7orV" to "visOK". (Caps are sensative?)

Finally, save and double click the .bat file. (I think this only fixes Vista, but then again, I'm bad with bat files.)

Also, I have no idea why, but this seems to have worked a bit better despite BladeFireLight's command prompt trick not working at all. I have no idea where this mysterious sbinstall program is, or what the sdump program is supposed to do.

Edited by Chaoticag, 11 January 2010 - 03:00 PM.


#73 FelixP

FelixP

    Rookie

  • New Forum Members
  • Pip
  • 0 posts

Posted 11 January 2010 - 02:57 PM

Any way to get this running with XCOMUTIL?

#74 BladeFireLight

BladeFireLight

    Captain

  • Moderators
  • PipPipPipPip
  • 809 posts

Posted 11 January 2010 - 04:45 PM

Any way to get this running with XCOMUTIL?

I'm hoping to have the Beta of 9.7 available to the public next week.

it will now include a split EXE compatible version of the Vista/win7 patch.
-------------------------------------------------------------------
Combat is very simple, there is a first place and second place, second place is laying face down in the mud, sometimes, so is first place.

#75 BladeFireLight

BladeFireLight

    Captain

  • Moderators
  • PipPipPipPip
  • 809 posts

Posted 11 January 2010 - 04:48 PM

sbinstal.exe doesn't come with the files in the Patch fix.

sbinstal.exe is part of Windows XP, Vista and Win7. it's a program to load Shims into the Registry.
-------------------------------------------------------------------
Combat is very simple, there is a first place and second place, second place is laying face down in the mud, sometimes, so is first place.

#76 maikemaike

maikemaike

    Rookie

  • New Forum Members
  • Pip
  • 0 posts

Posted 29 April 2010 - 04:30 PM

where can I download the patch for running xcom on vista/win7 ?

#77 BladeFireLight

BladeFireLight

    Captain

  • Moderators
  • PipPipPipPip
  • 809 posts

Posted 11 July 2010 - 12:10 PM

My vista/7 patch is now part of XcomUtil 9.7.. dont worry 9.7 will not force you to use anything like 9.6 did.
-------------------------------------------------------------------
Combat is very simple, there is a first place and second place, second place is laying face down in the mud, sometimes, so is first place.



Reply to this topic